Αμφίδρομη σχέση

Απογραφική Δήλωση - Υποβάλλετε οποιαδήποτε πρόταση - Πρόσβαση στο υλικό - Πληρωμή συνδρομής σε Τράπεζα

20/5/20

Προσβλητική και συκοφαντική συμπεριφορά του Δημάρχου Τριφυλίας εις βάρος Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων του Δήμου Τριφυλίας.

Προσβλητική και συκοφαντική συμπεριφορά του Δημάρχου Τριφυλίας εις βάρος Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων του Δήμου Τριφυλίας.

Προς:
1) Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Γεώργιο Λεβεντάκη
2) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κ. Χαράλαμπο Αυρηλιώνη
Κοιν.:
1) Επικεφαλής παρατάξεων Δ.Σ. Τριφυλίας
2) ΕΜΔΥΔΑΣ Πελοποννήσου

Θέμα : Προσβλητική και συκοφαντική συμπεριφορά του Δημάρχου Τριφυλίας εις βάρος Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων του Δήμου Τριφυλίας.
Κύριε Δήμαρχε Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί Πανελλαδικά το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α και Β βαθμού). Με την παρούσα θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σχετικά με τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα προσβλητικής και συκοφαντικής συμπεριφοράς σας εις βάρος Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων του Δήμου Τριφυλίας.
Όπως πληροφορηθήκαμε σε πρόσφατη συνέντευξή σας (05-05-2020), σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι της Μεσσηνίας, αναφερόμενος στους υπαλλήλους του Δήμου και συγκεκριμένα στους μηχανικούς, δηλώσατε, μεταξύ άλλων ότι:
- Οι υπάλληλοι εκμεταλλεύτηκαν τις άδειες ειδικού σκοπού με ανύπαρκτους γιατρούς… 2/4
- Είχανε καταντήσει την Τεχνική Υπηρεσία ουζερί «Ο Μήτσος»… Με τα τσίπουρα, με τα ούζα…
- Για ποιες μελέτες; Ας έρθουν να μου δείξουν μία μελέτη που έχουν…
- Έχω επτά (μηχανικούς). Να τους κάνω τι; Είπα στον κο Νίκα πάρ’ τους. Να τους πάρει. Τι να τους κάνω τους μηχανικούς; Να κρατήσω δύο για τα γιοφύρια, για τις γίδες, για τις ελιές… Οι άλλοι δεν κάνουν. Τι να τους κάνω;
- Πληρώνει το δημόσιο και κάθονται. Δεν θέλουν να προσφέρουν. Δεν θέλουν να δουλέψουν για αυτό για το οποίο έχουν προσληφθεί…
- Αν ήθελαν να είναι ελεύθεροι, να πηγαίνανε να κάνουν δικό τους γραφείο…
- Δεν υπάρχει τίποτα, είναι διαλυμένη κατάσταση…

Δυστυχώς, όπως έχουμε ενημερωθεί, οι ανωτέρω υποτιμητικές και προσβλητικές αναφορές δεν είναι παρά το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε μία γενικευμένη πρακτική σας να υποβαθμίζετε και να συκοφαντείτε, τις περισσότερες φορές δημόσια και χωρίς καμία νομική ή υπηρεσιακή τεκμηρίωση, τους διπλωματούχους μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και τους υπαλλήλους του Δήμου γενικά. Πολλές φορές μάλιστα φτάνετε στο σημείο να καταφέρεστε προσωπικά σε συγκεκριμένους συναδέλφους, συκοφαντώντας τους, κατηγορώντας τους για δήθεν παράτυπες ή παράνομες ενέργειες και προσβάλλοντάς τους με υβριστικές επιθέσεις. Σε πολυάριθμες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνεδριάσεις Επιτροπών, σε υπηρεσιακές συσκέψεις, ακόμα και σε δημόσιες συναντήσεις ή δελτία τύπου και δηλώσεις σε ΜΜΕ, συνεχώς τους τελευταίους μήνες εκφράζεστε συκοφαντικά και προσβλητικά κατά των συναδέλφων μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για θέματα που δεν τους αναλογούν και στα οποία δεν έχουν καμία αρμοδιότητα. Επιπλέον, στους μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών έχει επιβληθεί ένα ιδιόμορφο καθεστώς τρομοκρατίας με συνεχείς απειλές, εκβιασμούς, αυθαίρετες μετακινήσεις και τοποθετήσεις μηχανικών σε άλλες υπηρεσίες, διενέργειες ΕΔΕ ή απειλές για ποινικές διώξεις. Μηχανικοί διώκονται ή αποτελούν αντικείμενο ΕΔΕ χωρίς λόγο, απλά και μόνο για πράξεις στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων τους, με σκοπό τον εκφοβισμό τους ή μετακινούνται αυθαίρετα σε άλλες υπηρεσίες, προκαλώντας 3/4 σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας. Από την αρχή σχεδόν της θητείας σας, με δημόσιες δηλώσεις, δελτία τύπου και τοποθετήσεις σε επίσημα όργανα του Δήμου, κατηγορείτε επανειλημμένα συναδέλφους μηχανικούς για ανικανότητα και απροθυμία εκτέλεσης του έργου τους, για δόλο και εξυπηρέτηση ιδιωτικών ή πολιτικών συμφερόντων, τους απειλείτε με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις, ενώ υποτιμάτε συνεχώς και ολοκληρωτικά το έργο τους και την προσπάθειά τους, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως: «κάθονται και πληρώνονται», «δεν έχουν κάνει ούτε μία μελέτη τόσα χρόνια», «είναι άχρηστοι», «δεν έχουν τίποτα να παρουσιάσουν στον τόπο», «κρύβονται πίσω από το προσωπείο του γλειψίματος», ενώ τους έχετε αποκαλέσει «ρουφιάνους», «ανέντιμους», «άχρηστους», «τεμπέληδες» κ.α.
Όλοι οι αναφερόμενοι χαρακτηρισμοί είναι λέξεις και εκφράσεις που παρατίθενται αυτούσιες από οπτικοακουστικό υλικό που έχει κατά καιρούς δημοσιευτεί σε τοπικά ΜΜΕ.
Το επάγγελμα του Μηχανικού Δημόσιου υπαλλήλου όπως γνωρίζετε είναι δυστυχώς πλήρως ποινικοποιημένο. Οι καταγγελίες και οι κατηγορίες απευθύνονται προσωπικά σε Μηχανικούς, οι οποίοι βρίσκονται συχνά στο εδώλιο του κατηγορουμένου για αποφάσεις των αιρετών τις οποίες καλούνται απλά να εκτελέσουν ή λόγω της τήρησης των κανόνων της νομιμότητας.
Τις περισσότερες φορές βέβαια οι αποφάσεις είναι αθωωτικές, οι συνάδελφοι απαλλάσσονται, αλλά η αγωνία και το άγχος κατά τη διάρκεια και μέχρι τη λήξη της υπόθεσης αφήνουν συχνά τα σημάδια τους. Σε αυτό το βάρος έρχεται να προστεθεί και η προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά των αιρετών απέναντί τους.
Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι συνάδελφοι Μηχανικοί, μέσα σε ένα εργασιακό κλίμα φόβου, να είναι εξαιρετικά προσεχτικοί και τυπικοί στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και στην εφαρμογή της νομιμότητας, όπως οφείλουν άλλωστε.
Είναι προφανές ότι καμία Υπηρεσία, πόσο μάλλον μια Τεχνική Υπηρεσία, δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει δημιουργικά και να αποδώσει παραγωγικά μέσα σε τέτοιο κλίμα εκφοβισμού, απειλών και απαξίωσης. Ως ΔΣ της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. διαμαρτυρόμαστε έντονα για την προαναφερθείσα συστηματική υποτιμητική και προσβλητική συμπεριφορά σας απέναντι στους μηχανικούς του Δήμου, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση την επιβεβλημένη από το νόμο προστασία των δημοσίων υπαλλήλων κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους 4/4 καθηκόντων.
Οι μηχανικοί των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού δεν μπορεί να βρίσκονται συνεχώς υπό την απειλή των αιρετών για διώξεις και να δέχονται αδικαιολόγητα προσβολές και ύβρεις στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων τους. Δηλώνουμε δε, ότι η Ομοσπονδία θα στηρίξει τους συναδέρφους σε κάθε παράνομη δίωξη ή ποινή ή και προσφυγή τους με κάθε νόμιμο μέσο.
Κύριοι Δήμαρχε, Η Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. θεωρεί ότι η προσβλητική και συκοφαντική συμπεριφορά κατά δημόσιων λειτουργών κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων είναι ένα σοβαρότατο φαινόμενο, το οποίο γίνεται όλο πιο συχνό και έντονο και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει πλέον να γίνει ανεκτό από τον κόσμο των μηχανικών αλλά και την συντεταγμένη Πολιτεία.
Για το λόγο αυτό σας καλούμε να ανακαλέσετε άμεσα όλους τους ανωτέρω χαρακτηρισμούς και τις όποιες διωκτικές ή τιμωρητικές αποφάσεις έχετε λάβει εναντίον των συναδέλφων μηχανικών υπαλλήλων του Δήμου Τριφυλίας και να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης στις Υπηρεσίες του Δήμου. Κάθε άλλη εξέλιξη είναι σε βάρος του Δήμου και των πολιτών του.
Σας καλούμε επίσης σε συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μας, ώστε να συζητήσουμε τρόπους διεξόδου από την κατάσταση αυτή. Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία – διευκρίνηση.