Αμφίδρομη σχέση

Απογραφική Δήλωση - Υποβάλλετε οποιαδήποτε πρόταση - Πρόσβαση στο υλικό - Πληρωμή συνδρομής σε Τράπεζα

23/7/14

ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ»


Εκτός από την συκοφάντηση, τις απολύσεις, τις διαθεσιμότητες, τις «αξιολογήσεις» - προγραφές, τις άδικες και τρομοκρατικές πειθαρχικές και ποινικές διώξεις με την επιβολή αργίας, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, έχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε και τους δημοσιονομικούς ελέγχους μετά την ενεργοποίηση του νόμου 3492/2006. Και ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια, σύμφωνα με το Ποινικό Κώδικα, ανώνυμες και ψευδεπώνυμες καταγγελίες κατέληγαν στο αρχείο, σήμερα οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές τις «αξιολογούν» και παραγγέλλουν ελέγχους επαναφέροντας σε ισχύ την κατοχική πρακτική της «κουκούλας».

Έτσι μετά από σωρεία ανώνυμων συκοφαντικών και υβριστικών επιστολών που έλαβαν χώρα τα δυο τελευταία χρόνια και αφορούσαν το σύνολο των δραστηριοτήτων του Δήμου Καλαμαριάς, κυρίως δε τις Δ/νσεις Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας, πραγματοποιήθηκε διαχειριστικός έλεγχος την άνοιξη του 2013 στην Τεχνική Υπηρεσία που αφορούσε όλες τις δραστηριότητές της κατά την τελευταία δεκαετία.

Παραβλέποντας το γεγονός ότι οι ελεγκτές ανήκαν σε οικονομικό κλάδο και δεν ήταν γνώστες του αντικειμένου της Διαχείρισης Δημοσίων έργων και μελετών, μετά από δίμηνη παραμονή τους στον Δήμο «έλεγξαν» δεκάδες φακέλους έργων και μελετών έως και 12 έτη στο παρελθόν,  παραλύοντας έτσι τη λειτουργία της Υπηρεσίας με άμεση επίπτωση στην παραγωγή έργου, γεγονός που είναι αισθητό ακόμα και σήμερα.

Και ενώ οι ίδιοι οι ελεγκτές δήλωσαν ενόρκως στις εισαγγελικές αρχές ότι, παρά το εκτεταμένο της έρευνάς, τους δεν διαπίστωσαν ποινικά αδικήματα (απάτη, δωροδοκία, υπεξαίρεση κ.λ.π. όπως ψευδώς αναφέρονταν στις ανώνυμες καταγγελίες) και επίσης από το πόρισμά τους δεν προκύπτει καμία οικονομική ζημιά για τον Δήμο, ο ΣΔΟΕ κατά την διαδικασία προκαταρκτικής εξέτασης κάλεσε συναδέλφους να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για την τέλεση του αδικήματος της «απιστίας» που σημαίνει ότι με πράξεις τους ή παραλείψεις τους ζημίωσαν τον Δήμο για να ωφελήσουν τρίτους!!!

Παρόλο που όλες ανεξαρτήτως οι αναθέσεις μελετών και έργων που αναφέρονται στο πόρισμα των ελεγκτών έγιναν με τις νόμιμες διαδικασίες και πληρώθηκαν αφού προηγουμένως ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες εποπτεύουσες αρχές (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, Διαχειριστική Αρχή για έργα ΕΣΠΑ κ.λ.π.) και τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Πρέπει να τονίσουμε οτι ούτε οι εργαζόμενοι στο σύνολό αλλά και ούτε τα συνδικαλιστικά όργανα ήταν ποτέ αντίθετοι σε ουσιαστικούς και τεκμηριωμένους ελέγχους νομιμότητας, όπως και στην τιμωρία όσων ευθύνονται για οποιοδήποτε αδίκημα. Ωστόσο το να βαφτίζουμε τις νόμιμες διαδικασίες «παρατυπίες», την αυθαίρετα υπολογισθείσα δημοσιονομική διόρθωση «οικονομική ζημία» και όλα αυτά «ποινικά αδικήματα», παραπέμπει σε πρακτικές περασμένων εποχών όπου ο φόβος θα είναι το κυρίαρχο συναίσθημα, η υποταγή των εργαζομένων σε έξωθεν πιέσεις κανόνας, έτσι ώστε να περάσει ο έλεγχος των υπηρεσιών σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Φυσικά, σταθερά στην μόνιμη πρακτική τους, τα μέσα ενημέρωσης έβγαλαν πρόσφατα προς τα έξω την είδηση περί δήθεν αδικημάτων «απιστίας» που διαπράχθηκαν στον Δήμο Καλαμαριάς όπως επίσης και διώξεων εναντίον αιρετών και υπαλλήλων, μεταφέροντας μια εντελώς λανθασμένη εικόνα στον πολίτη που πλήττεται καθημερινά από την πολιτική των Μνημονίων και στρέφοντάς τον στην ουσία κατά των εργαζομένων. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η τακτική των δημοσιονομικών ελέγχων σκοπιμότητας, θα επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους Δήμους της χώρας και έχει ως πρωταρχικό στόχο να διαλύσει όλους τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς τομείς των Ο.Τ.Α (Τεχνικές Υπηρεσίες, Καθαριότητα, Οικονομικές Υπηρεσίες κ.λ.π.) με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους.

Σήμερα η υπόθεση έχει παραπεμφθεί σε ανακρίτρια. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της και θα προστατεύσει τους εργαζόμενους από αδικίες οι οποίες θα τους εξοντώσουν ηθικά, οικονομικά και βιολογικά. Εμείς καταγγέλλουμε την πρακτική με τις  τις ανώνυμες καταγγελίες που προκαλούν τέτοιες επιπτώσεις εξυπηρετώντας οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Οι πρακτικές αυτές εκτός από την συκοφάντηση και την ποινικοποίηση των εργαζομένων δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου με σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.