Αμφίδρομη σχέση

Απογραφική Δήλωση - Υποβάλλετε οποιαδήποτε πρόταση - Πρόσβαση στο υλικό - Πληρωμή συνδρομής σε Τράπεζα

8/9/11

Δ.Ε.Θ. Ανοικτή Επιστολή


Αρ.Πρωτ.: Οικ. 72

Θεσσαλονίκη  07/09/2011

Προς:

Κοιν.:
       κ. Παπανδρέου Γεώργιο
Πρόεδρο της Κυβέρνησης
ü  Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.& Αρμός
ü  ΤΕΕ/ΤΚΜ & Τεχνογράφημα
ü  ΜΜΕ
             
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Με αφορμή την παρουσία σας στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της 76ης Διεθνούς Έκθεσης θεωρούμε σκόπιμο να εκθέσουμε τις απόψεις και τα αιτήματα του κλάδου μας, ο οποίος συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση των έργων και ανέκαθεν ήταν η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της χώρας.

Το Δ.Σ της ΕΜΔΥΔΑΣ.ΚΜ που συνεδρίασε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου λαμβάνοντας υπ’ όψη την πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική κρίση που βιώνουμε σήμερα στη χώρα μας, αποφάσισε ομόφωνα να διεκδικήσει μαζί με το σύνολο των εργαζομένων της χώρας:

  • Την ακύρωση των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που προβλέπονται στα προγράμματα «σταθερότητας και ανάπτυξης», στο Μνημόνιο και στο Μεσοπρόθεσμο.
  • Τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο και τον μηχανισμό «στήριξης» που  συγκρότησε η Τρόικα. Αντιστεκόμαστε στις αρνητικές του συνέπειες, τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας  και δηλώνουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε απολύσεις εργαζομένων με τη μορφή της εργασιακής εφεδρείας ή άλλον τρόπο.
·         Την τροποποίηση του «Καλλικράτη», που μόνο χάος και διάλυση προκάλεσε στη λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών.
·         Το τέλος της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων του δημοσίου τομέα σε ΑΕ, των πάσης φύσεως συμβάσεων παραχώρησης και των ΣΔΙΤ.
·         Την υπεράσπιση, στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου, αναδιανεμητικού, κοινωνικού χαρακτήρα του συνταξιοδοτικού συστήματος και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
·         Την απόσυρση των απαράδεκτων προτάσεων για τις εργασιακές σχέσεις που καταργούν τις κατακτήσεις δεκαετιών των εργαζομένων και την προστασία των εισοδημάτων μας,που μειώνονται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία 2 χρόνια.

       Ειδικότερα για τον κλάδο των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων  διεκδικούμε:

Α. Οικονομικές διεκδικήσεις
1. Καθιέρωση κλαδικού μισθολογίου της κατηγορίας ΠΕ Μηχανικών, με ομογενοποίηση των αποδοχών μας τουλάχιστον στο επίπεδο εκείνο των Διπλ. Μηχανικών του τ.ΥΠΕΧΩΔΕ και ενσωμάτωση στο βασικό μισθό των επιδομάτων 6‰ και 7‰ και 2% στα επίπεδα προ περικοπών. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή ενός ισοπεδωτικού ενιαίου μισθολογίου, που δεν θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα του ρόλου του μηχανικού δημοσίου υπαλλήλου.
2. Άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλομένων ποσών του πόρου 7‰ του έτους 2001 (7,5 εκ. €).

3. Άμεση ρύθμιση για την αύξηση των πόρων (από 1% σε 2% του ΠΔΕ) για δαπάνες εκτός έδρας.
4. Αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας από την ημερομηνία απόκτησης της άδειας άσκησης του επαγγέλματος.
5. Νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή του επιδόματος του Ν.3554/2007, αυξημένο κατά 50% για τους συναδέλφους που υπηρετούν στις παραμεθόριες, προβληματικές και νησιωτικές περιοχές.
6. Συμπληρωματική ρύθμιση για την αμοιβή της υπερωριακής εργασίας και των αμοιβών για άσκηση πρόσκαιρων καθηκόντων αυξημένης ευθύνης.

Β. Θεσμικές διεκδικήσεις
1. Αναβάθμιση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, του ρόλου του Μηχανικού δημόσιου υπαλλήλου και άμεση κάλυψη των κενών.
2. Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την κατάληψη θέσεων ευθύνης κατά προτεραιότητα από υπαλλήλους του κλάδου Π.Ε.
3. Διεύρυνση των ρυθμίσεων της Νομικής Κάλυψης σύμφωνα με τις προτάσεις μας.
4. Κατάργηση του Ν.3389/2005 για τις ΣΔΙΤ.
5. Αντιστοίχιση των 5ετών τίτλων σπουδών με Master.
6. Συνέχιση και αναβάθμιση της μέχρι σήμερα προσπάθειας της Ομοσπονδίας σχετικά με την Επιμόρφωση - Κατάρτιση των συναδέλφων

Γ. Ασφαλιστικό
1. Απόδοση των οφειλών του Κράτους προς το ΤΣΜΕΔΕ
2. Θεσμικό πλαίσιο και οργάνωση των υποδομών του Ταμείου με όρους και προϋποθέσεις διαφάνειας που να διασφαλίζουν την αξιοποίηση των μεγάλων αποθεματικών του Ταμείου σε όφελος των ασφαλισμένων. Απαγκίστρωση του Ταμείου από την Τράπεζα  Αττικής με δικαίωμα επιλογής για τον προσφορότερο οικονομικά τρόπο για τους ασφαλισμένους.
3. Ομογενοποίηση παλαιών και νέων ασφαλισμένων και στο επίπεδο των εισφορών και στο επίπεδο των συντάξιμων παροχών χωρίς μείωση των συντάξεων.
4. Καμία απώλεια πόρων για το ΤΣΜΕΔΕ, από ΣΔΙΤ και Συμβάσεις Παραχώρησης που οφείλουν να καταβάλλουν εισφορές.
5. Ανασύνταξη του Κανονισμού του Κλάδου Υγείας. Πλήρη κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών και νοσηλευτικών αναγκών των ασφαλισμένων και αποτελεσματική εξυπηρέτησή τους.
6. Συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΤΣΜΕΔΕ Πανελλαδικά.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Επιθυμούμε να σας συναντήσουμε, είτε κατά τη διάρκεια της παρουσίας σας στη Θεσσαλονίκη, είτε όποτε εσείς το κρίνετε εφικτό για να σας αναπτύξουμε τις παραπάνω θέσεις και επιχειρήματά μας, καθώς και τα θέματα για την επίλυση των ζωτικών προβλημάτων της πόλης μας:
  • Περαιτέρω υποβάθμιση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών της Κεντρικής Μακεδονίας με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων  για την εκτέλεση των έργων από τη δημόσια διοίκηση σε  Ανώνυμες Εταιρείες. (ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., ΜΕΤΡΟ Α.Ε. κλπ)
  • Ολοκλήρωση των έργων πνοής για την πόλη όπως το Μετρό.
  • Επίλυση του Κυκλοφοριακού προβλήματος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης
  • Μετεγκατάσταση ΔΕΘ και απόδοση του χώρου σε κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις
  • Απόδοση των χώρων στρατοπέδων του Π.Σ. Θεσσαλονίκης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με τους αντίστοιχους πόρους για την αξιοποίηση τους

Αναμένοντας την απάντησή σας.


Για το Δ.Σ.
Η Γεν. Γραμματέας              H Πρόεδρος 
 
 
Λένα Φουντουλίδου          Κική Αραβίδου