Αμφίδρομη σχέση

Απογραφική Δήλωση - Υποβάλλετε οποιαδήποτε πρόταση - Πρόσβαση στο υλικό - Πληρωμή συνδρομής σε Τράπεζα

3/6/11

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010-2011


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ   ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Από  11.03.2010  έως  01.6.2011

Η περίοδος που διανύουμε σηματοδοτείται από τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει η χώρα. Ένα χρόνο μετά την προσφυγή της Κυβέρνησης στο Δ.Ν.Τ. ζούμε την κατεδάφιση των κατακτήσεων των εργαζομένων, και την αφαίμαξη των δικαιωμάτων στην εργασία, στην ασφάλιση, στην υγεία, στην παιδεία,

Η σπατάλη, η ασυδοσία και η νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών οδήγησαν την χώρα σε αδιέξοδο. Τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση εξαναγκασμένη, δήθεν, από το μνημόνιο την βύθισαν σε ύφεση. Έγιναν περικοπές των δημόσιων δαπανών και πλήθους κοινωνικών παροχών και ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι, τα καύσιμα και το ΦΠΑ από 19% σε 21% και περαιτέρω σε 23%, με ότι αυτό συνεπάγεται. Τώρα συζητείται ήδη το Μνημόνιο 2. Οι νέες θυσίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων στο βωμό των τραπεζιτών, των αγορών, των κερδοσκόπων είναι στην ημερήσια διάταξη των κυβερνητικών μέτρων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με την τρόικα εμπορευματοποιούν όλα τα συλλογικά αγαθά και εκποιούν το δημόσιο πλούτο σε τιμή ευκαιρίας. Στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων που σήμερα έχουν πλέον ανατραπεί, η Κυβέρνηση έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με την Τρόικα, για την πλήρη αναδιάρθρωση τους. Για πρώτη φορά στα χρονικά η ανεργία ξεπερνάει το 20%. Τέτοια ποσοστά ανεργίας είναι δυσβάστακτα για την οικονομία και την κοινωνία.

Οι εκτεταμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό αποδιάρθρωσαν ακόμα περισσότερο το ήδη προβληματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συσσώρευσαν συνταξιούχους και υποψήφιους συνταξιούχους, χωρίς σύνταξη και χωρίς εφ’ άπαξ. Ο κοινωνικός αυτοματισμός που έντεχνα καλλιέργησαν τα Μ.Μ.Ε., κατ’ επιταγή της κυβέρνησης και των ξένων συμφερόντων, διευκόλυνε το έργο τους.

Το προβλεπόμενο, στον προηγούμενο απολογισμό, πάγωμα των μισθών και η πιθανολογούμενη, ασαφής και ακαθόριστη περικοπή των επιδομάτων μας έγινε σαφής και πραγματική μείωση, μεγαλύτερη από το 20% των αποδοχών μας. Δεν εγκρίνονται οδοιπορικά και υπερωρίες, περικόπτονται ΜΑΠ. Τώρα αναμένονται και νέες μειώσεις με το επερχόμενο - ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο.

Το πάγωμα των προσλήψεων με την επιβολή του μέτρου 5:1, ή του 7:1 που πρόσφατα συζητήθηκε, οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών, που ήδη είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένες, ιδίως μετά τις απολύσεις των συμβασιούχων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία των υπηρεσιών να υλοποιήσουν το έργο τους.
Ο Καλλικράτης αποδείχτηκε Προκρούστης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συντάχθηκε με εξαιρετική βιασύνη και προχειρότητα, με ανυπαρξία ουσιαστικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς των εργαζομένων. Τώρα στην εφαρμογή του δικαιώνει απολύτως τις σοβαρές αντιρρήσεις μας και αποδεικνύεται ότι δεν προσβλέπει στην ουσιαστική αποκέντρωση του κράτους, αλλά υπηρετεί δημοσιονομικές δεσμεύσεις του μνημονίου.

Με την εφαρμογή του επιβλήθηκε βίαια μεταφορά σωρείας αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης προς τους νέους φορείς, χωρίς αντίστοιχη μεταφορά πόρων, με συνέπεια να επικρατεί χάος στις υπηρεσίες με δυσμενείς συνέπειες στους εργαζόμενους και στους συναλλασσόμενους πολίτες και εν τέλει στην Εθνική Οικονομία και όλα αυτά εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης.

Μετά τις υποχρεωτικές μετατάξεις των υπαλλήλων των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σε Δήμους και Περιφέρειες και λίγο πριν τη μετάταξη των υπαλλήλων των τέως Κρατικών Περιφερειών στις νέες (αιρετές) Περιφέρειες, ανοίγει ο δρόμος σε «υποχρεωτικές μετατάξεις από δήμους με πλεονάζον προσωπικό σε άλλους δήμους ή φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι παρουσιάζουν ελλείψεις και βρίσκονται στον ίδιο Νομό». Σε λίγο ίσως να μεταταχθούμε και σε άλλους Νομούς, σε άλλες Περιφέρειες ή και να απολυθούμε ακόμη.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, η συνεχής και άκριτη εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε Α.Ε. καθιστούν πλέον αυτόν τον κίνδυνο ορατό. Ήδη μιλάμε για εθελούσια έξοδο των πεπειραμένων και επιμορφωμένων με μεταπτυχιακούς τίτλους «υψηλόμισθων», στην πλειοψηφία ικανών στελεχών από τον δημόσιο τομέα, απαξιώνοντας τον περαιτέρω πριν τον καταργήσουν.

Συνάδελφοι,

Η σημερινή Γ.Σ. πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού της Ένωσης και παρουσιάζουμε το συνολικό έργο που παράχθηκε από το Δ.Σ.. Διευκρινίζουμε όμως ότι σήμερα καλείστε να εγκρίνετε τον απολογισμό δράσης του Δ.Σ. από την ημερομηνία ανάδειξης  του προεδρείου μέχρι σήμερα.

Η δράση μας βασίσθηκε στις αποφάσεις του 13ου Συνεδρίου της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ (Αθήνα, Ιούνιο του 2010), στο πρόγραμμα δράσης, καθώς και στις αποφάσεις των Γενικών Συμβουλίων, στα οποία συμμετείχαμε (Αθήνα 31-5-2010 και 18-11-2010).

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 19 τακτικές (ανά δεκαπενθήμερο) και έκτακτες συνεδριάσεις του Δ.Σ.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στις μέρες μας δεν πλήττονται μόνο οι μηχανικοί Δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το σύνολο των εργαζομένων. Συμμετείχαμε σε (9) απεργίες και (13) στάσεις εργασίας που κήρυξαν οι Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, ΤΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ και καλέσαμε τα μέλη μας στις συγκεντρώσεις και στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν.

Ματαιώσαμε 16 δημοπρασίες έργων ύψους 191.581.499,00 € συνολικά.

Συμμετείχαμε στην κατάληψη των γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ που εξήγγειλε το ΤΕΕ. στις 02.02.2011. Δόθηκε ευκαιρία για συνέντευξη στα ΜΜΕ με προβολή των θέσεών μας για τις μειώσεις των μισθών μας, την απαξίωση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών, τις συνεχείς επιθέσεις στο ασφαλιστικό μας Ταμείο.

Καλέσαμε τα μέλη μας που υπηρετούν στα Πολεοδομικά γραφεία της Κεντρικής Μακεδονίας σε αποχή από τα καθήκοντα που τους ανατέθηκαν για τη νομιμοποίηση των ημιυπαιθρίων. Η αποχή αυτή προκηρύχτηκε στο πλαίσιο της πανελλαδικής αποχής που κάλεσε η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, την 27-01-2011, σε απάντηση των απειλών της κυβέρνησης προς τους συναδέλφους μας που στην πλειοψηφία τους εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

ΕΓΓΡΑΦΑ

19-05-2010 Έγγραφο προς τη Δ18 του ΥΠΟΜΕΔΙ με το οποίο ζητήσαμε να μας χορηγήσουν αντίγραφα των δικαιολογητικών που κατέθεσε ο κ. Γ. Σκόδρας, προκειμένου να καταστεί δικαιούχος των επιδομάτων 6‰ & 7‰.

15-07-2010 Έγγραφο διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για πρόβλημα συναδέλφων που υπηρετούσαν με συμβάσεις αορίστου χρόνου και έγιναν μόνιμοι το έτος 2000. οι συνάδελφοι αυτοί ενώ μετά την μονιμοποίησή τους δεν είχαν κρατήσεις για επικουρική ασφάλιση, το ΤΣΜΕΔΕ τους ενέταξε υποχρεωτικά, από 1.1.2007, στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και εφ άπαξ του ΤΣΜΕΔΕ, απαιτώντας αναδρομική καταβολή των εισφορών με προσαυξήσεις, χωρίς ανταποδοτικότητα. Το αίτημα έγινε δεκτό και αναμένουμε τη ψήφιση της σχετικής τροπολογίας.

08-09-2010 Έγγραφο προς τον πρωθυπουργό ενόψει των εγκαινίων της Δ.Ε.Θ. Στο καθιερωμένο αυτό έγγραφο- επιστολή προς τον πρωθυπουργό εκτίθενται κάθε έτος τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις του κλάδου.

04-10-2010 Έγγραφο διαμαρτυρίας προς τη Γ.Γ Π.Κ.Μ και το Υπ. ΕΣ για την ανάθεση του αντικειμένου της καθαίρεσης των μυδοκαλλιέργειών στις τεχνικές υπηρεσίες της τότε Περιφέρειας Κ.Μ., παράλληλα με την παρατηρούμενη εκχώρηση των αρμοδιοτήτων του δημόσιου τομέα στις Α.Ε. Το Υπουργείο ζήτησε διευκρινήσεις για το θέμα και δεν συνεχίστηκε η ανάθεση αντικειμένου.

15-10-2010 Έγγραφο προς το ΥΠ. ΕΣ με θέμα: Παρατηρήσεις και Προτάσεις επί του Σχεδίου Π.Δ. «Οργανισμός Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» και του Σχεδίου Π.Δ. «Οργανισμός Αποκεντρωμένης Διοίκησης». Παρά το ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις έγιναν αποδεκτές, οι οργανισμοί έχουν βασικά δομικά προβλήματα που αν δεν λυθούν, θα κάνουν πρακτικά αδύνατη τη λειτουργία των Τεχνικών Υπηρεσιών. Για τις θέσεις ευθύνης που πρέπει να καταλαμβάνονται από Διπλωματούχους Μηχανικούς Π.Ε. και ελλείψει αυτών από Υπαλλήλους Τ.Ε. ή Δ.Ε., έχει κατατεθεί προσφυγή από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σε συνεργασία μαζί μας.

18-10-2010 Έγγραφο διαμαρτυρία προς τα ΥΠ. ΕΣ και ΥΠΟΜΕΔΙ για συνεχή εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δημόσιου τομέα στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε- ήδη οδεύει προς πώληση.

08-11-2010 Έγγραφο διαμαρτυρία προς το Γεν. Λογιστήριο του Κράτους για την περικοπή των εξόδων κίνησης στους υπαλλήλους που παρακολουθούν σεμινάρια.

17-11-2010 Έγγραφο- καταγγελία προς τον πρώην Δήμαρχο Εχεδώρου για την επίθεση που δέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κριστίνα Μακνέα από υπάλληλο του Δήμου Εχεδώρου, ζητώντας να εφαρμοστούν οι πειθαρχικές διαδικασίες που προβλέπονται από την υπαλληλικό κώδικα.

20-12-2010 Έγγραφο-διαμαρτυρία προς τον προϊστάμενο της Δ/νσης Πολεοδομίας για την αντικατάσταση επιβλέποντα Διπλωματούχου Αγρονόμου -Τοπογράφου Μηχανικού με πτυχιούχο Τοπογραφίας των ΤΕΙ. Ανάλογο έγγραφο έγινε και από τον σύλλογο Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.

24-01-2011 Έγγραφο προς την Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. για τη δημιουργία οργανικής μονάδας ενεργειακής πιστοποίησης των μελών μας, εν όψει της εφαρμογής του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

18-03-2011 Έγγραφο προς το ΤΕΕ και τις Πολεοδομίες για την καθιέρωση έλεγχου των επαγγελματικών δικαιωμάτων, πριν από την έκδοση των ειδικών κωδικών, ώστε η ύπαρξη του να μην αποτελεί άλλοθι νομιμοποίησης σύνταξης μελετών από μη προβλεπόμενες ειδικότητες.

24-03-2011 Έγγραφο διαμαρτυρία προς τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη μισθοδοσία του προσωπικού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του προσωπικού που μετατάχθηκε από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στους Δήμους.

Οι συνάδελφοί μας που μετατάχθηκαν υποχρεωτικά σε φορείς με μικρότερες αποδοχές, υπέστησαν περαιτέρω μείωση των αποδοχών, παρά τα όσα προέβλεπε ο Νόμος του Καλλικράτη για διατήρηση των αποδοχών των μετατασσόμενων, αφού η Κυβέρνηση με νεότερη νομοθετική ρύθμιση τα αναίρεσε εμπαίζοντάς τους.

31-03-2011 Έγγραφο προς το ΤΕΕ για διοργάνωση Σεμιναρίων για Μηχανικούς Δημοσίους Υπαλλήλους, λόγω των αναγκών που παρουσιάζονται εξ αιτίας της πρόσφατης λαίλαπας των μετατάξεων και μετακινήσεων που αναγκάζουν συναδέλφους, οι οποίοι απασχολούνταν επί 30 χρόνια σε μελέτες και επιβλέψεις έργων, να εκδίδουν οικοδομικές άδειες, να ελέγχουν αυθαίρετα κτίσματα και να ασχολούνται με αντικείμενο πολεοδομικού, εν γένει, περιεχομένου.

04-04-2011 Έγγραφο διαμαρτυρία προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης για δηλώσεις του αντιδημάρχου για διαφθορά στις Πολεοδομίες, που άνοιξε ένα διάλογο με το ΤΕΕ στην προσπάθεια να βρεθεί λύση στο χρονίζοντα προβλήματα των Πολεοδομιών.

10-05-2011 Έγγραφο -διαμαρτυρία προς Δήμαρχο Πέλλας για να μην ανατεθεί σε ιδιώτες η λειτουργία ΧΥΤΑ Πέλλας

30-05-2011 Έγγραφο προς ΥΠΕΣ και Δημάρχους, εν όψει της θεσμοθέτησης των νέων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας των Καλλικρατικών Δήμων, για επισήμανση της αναγκαιότητας να καταλαμβάνονται θέσεις ευθύνης, κατά προτεραιότητα, από Διπλωματούχους Μηχανικούς Π.Ε.


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

11-11-2010 Συνάντηση μελών στην ΠΥΔΕ για συζήτηση /ενημέρωση σχετικά με τη σφοδρή επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και τις επιπτώσεις της στον χώρο του Δημοσίου Τομέα και στον κλάδο μας ιδιαίτερα, προκειμένου να επεξεργαστούμε και να σχεδιάσουμε τρόπους αντίδρασης στην επίθεση της Τρόικας.

17-12-2010 Ενημέρωση των μελών μας στην τέως 3η ΠΥΔΕ για το ισχύον ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα. Στη συγκέντρωση αυτή ήταν ομιλητές ο πρόεδρος της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ Παναγιώτης Μούζιος και το μέλος της Διοικούσας του ΤΕΕ Κώστας Μακέδος, οι οποίοι απάντησαν στα ερωτήματα που τέθηκαν από τα μέλη μας.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://emdydaskm.blogspot.com, λειτουργεί η ιστοσελίδα της ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΜ, σε μορφή blog, όπου αναρτώνται όλα τα έγγραφα που στέλνει το Δ.Σ. καθώς και πληροφορίες για τις κινητοποιήσεις. Στην ίδια ιστοσελίδα μπορείτε να δηλώσετε το email σας για να συμπεριληφθείτε στη λίστα όσων λαμβάνουν ενημέρωση μέσω email. Επίσης μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΑ

Συμμετείχαμε στη συγκέντρωση που διοργάνωσε στις 06-02-2011 το κίνημα δεν πληρώνω- δεν πληρώνω, στα διόδια Μαλγάρων. Στη συγκέντρωση αυτή είχαμε την ευκαιρία να δημοσιοποιήσουμε πάλι τις θέσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ, σχετικά με την κατάργηση του Ν.3389/2005 για τις ΣΔΙΤ και τις αποικιακού χαρακτήρα συμβάσεις παραχώρησης που υποθηκεύουν τη χώρα για πολλές δεκαετίες -διανομή φυλλαδίων στους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων και συνέντευξη στα ΜΜΕ.

Συνάδελφοι,
Τα συνδικάτα οφείλουν επιτέλους να βγουν από την ακινησία και την εσωτερική αναδίπλωση. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αλλάξει ταχύτητα και προσανατολισμό και να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία του και την αυτοπεποίθηση του. Για να το επιτύχει αυτό πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς και να συσπειρώσει γύρω του ευρείες κοινωνικές δυνάμεις με πολιτικά αιτήματα και χαρακτηριστικά. Η ύπαρξη τέτοιων δυνάμεων είναι απαραίτητη για την απεμπλοκή της χώρας από το καταστροφικό Μνημόνιο και τη δημιουργία πολιτικών προϋποθέσεων για μια άλλη πορεία.

Εμείς ζητάμε να είστε δίπλα μας σε όλους τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις που εξαγγέλλουμε. Μόνο με την παρουσία σας μπορούμε να αγωνιστούμε για να περισώσουμε ότι με κόπους και θυσίες επιτύχαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 02/06/2011

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος


Λένα Φουντουλίδου
Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός