Αμφίδρομη σχέση

Απογραφική Δήλωση - Υποβάλλετε οποιαδήποτε πρόταση - Πρόσβαση στο υλικό - Πληρωμή συνδρομής σε Τράπεζα

7/11/11


Αρ.Πρωτ.: Οικ. 96

Θεσσαλονίκη  02/11/2011

Προς:

1.     Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)

2.    Δημάρχους Κεντρικής Μακεδονίας


Κύριοι,

Οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν  έναν επιστημονικό κλάδο του Δημοσίου τομέα που μόνο θετικό έργο έχει να παρουσιάσει στην ανάπτυξη της χώρας από το 1950 μέχρι και σήμερα. Η ανάπτυξη όλη αυτή την περίοδο συνδυάστηκε άρρηκτα με την κατασκευή άρτιων και ασφαλών έργων υποδομής.

Σήμερα όμως ο ρόλος του μηχανικού είναι πολλαπλός και υπερβαίνει την αποκλειστικά τεχνική εργασία. Ο σύγχρονος μηχανικός συμμετέχει ουσιαστικά σε όλες τις φάσεις της αναπτυξιακής διαδικασίας και προσφέρει τις υπηρεσίες του σε ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα του δημόσιου τομέα, ιδιαιτέρα δε στο διοικητικό συντονισμό κρίσιμων μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης.

Καθώς η ανταγωνιστικότητα της δημόσιας διοίκησης εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την επιχειρηματική και τεχνολογική της καινοτομία, ο μηχανικός σαν εξ’ αντικειμένου βασικός φορέας αυτής της καινοτομίας, ξεφεύγει από παραδοσιακούς κλάδους δραστηριοποίησης και αποτελεί βασικό στέλεχος της διοίκησης, ακριβώς επειδή μπορεί να συνδυάζει μεθοδική σκέψη, ευελιξία στην επίλυση προβλημάτων και βεβαίως, ευχερή χρήση πληροφοριακών συστημάτων και υπολογιστών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απόλυτα κατανοητό ότι αυξάνεται η αναγκαιότητα απασχόλησης των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων στην εποχή που βασίζεται στην γνώση, στη διαχείριση πληροφοριών, στη χρήση τεχνολογιών και στην εισαγωγή καινοτομιών.

Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα, για πρώτη φορά από την δημιουργία το Ελληνικού κράτους και έναν αιώνα μετά τη συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας οδηγεί σε μαζικές απολύσεις μόνιμων από το Δημόσιο και ουσιαστικά στη διάλυσή του. Καταργούνται οργανικές θέσεις και διαλύεται ότι έχει απομείνει από τις Δημόσιες υπηρεσίες, οι αρμοδιότητες των οποίων παραδίδονται, άκριτα,  λάφυρο σε ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς να γίνεται η ελάχιστη προσπάθεια για την οργάνωση τους και την βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.

Επιπλέον, το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο ισοπεδώνει κυριολεκτικά τον κλάδο των μηχανικών του Δημοσίου Τομέα γιατί εκτός από την απώλεια των εισοδημάτων λόγω του χαμηλού βασικού μισθού, που πλήττει το σύνολο των μισθωτών του Δημοσίου, έχουμε  και την κατάργηση των κλαδικών μας επιδομάτων, που κατοχύρωναν τη διαφορετικότητα μας σαν επιστημονικό κλάδο. Παρόλο που το μηνιαίο ποσό των επιδομάτων αυτών ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, αποτελούσαν μία ηθική και δίκαιη ανταμοιβή ιδιαίτερων μας χαρακτηριστικών, όπως το ότι είμαστε κάτοχοι διπλώματος σπουδών 5ετούς φοίτησης, ότι καταθέτουμε άδεια άσκησης επαγγέλματος για αποκλειστική χρήση της από το δημόσιο και κυρίως ότι φέρουμε ποινικές ευθύνες για το έργο μας εφ’ όρου ζωής. Για το λόγο αυτό άλλωστε  από το 1981 μέχρι σήμερα αίτημα μας είναι το κλαδικό μισθολόγιο μηχανικών.

Κύριοι,

Είμαστε βέβαιοι ότι κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων σας διαπιστώσατε την πολύτιμη προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών από τα μέλη του κλάδου των Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών που εκπροσωπεί η Ένωσή μας, που σαν στελέχη των διοικητικών σας μονάδων, συνεργάστηκαν μαζί σας και στήριξαν εσάς και τους προκατόχους σας στην υλοποίηση των έργων με την απορρόφηση ίδιων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων (Α’, Β’ και Γ’ ΚΠΣ, ΘΗΣΕΑΣ, ΕΣΠΑ κλπ.).

Ταυτόχρονα όλο και περισσότερο γίνεται κατανοητό ότι η βάση για την έξοδο από την κρίση είναι η ανάπτυξη του τόπου. Οι μηχανικοί με την τεχνογνωσία τους έχουν τις δυνατότητες και σε συνεργασία μαζί σας θα οραματιστούν και θα υλοποιήσουν τα έργα που θα συμβάλλουν στην πνοή αναπτυξιακού πνεύματος.

Για αυτούς τους λόγους σας θέλουμε συμπαραστάτες στο δίκαιο αγώνα μας.

Ζητούμε Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) των Καλλικρατικών Δήμων στελεχωμένους από ικανό αριθμό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων μηχανικών Π.Ε. ώστε οι υπηρεσίες να ανταπεξέρχονται σε όλες τις Καλλικρατικές αρμοδιότητες και

Ζητούμε την υποστήριξη σας στην πάγια θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας για κλαδικό μισθολόγιο μηχανικών και αναγνώριση της ιδιαιτερότητάς μας, προκειμένου να γίνει μια δίκαιη αποτίμηση του επιστημονικού αντικείμενου, των ποινικών ευθυνών που αναλαμβάνουμε μέσω του έργου μας και του ρόλου  που καλούμαστε να διαδραματίσουμε στην επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης.


Για το Δ.Σ.
Η Γεν. Γραμματέας              H Πρόεδρος 
Λένα Φουντουλίδου          Κική Αραβίδου