Αμφίδρομη σχέση

Απογραφική Δήλωση - Υποβάλλετε οποιαδήποτε πρόταση - Πρόσβαση στο υλικό - Πληρωμή συνδρομής σε Τράπεζα

18/6/12



Αρ.Πρωτ.: Οικ. 32

Θεσσαλονίκη 14/06/2012

Προς:
Πληροφορίες:
Αραβίδου Κυριακή
Τηλ.: 6974139357
          2310390120
email: aravidoukiki@yahoo.com
Κοιν.:

Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης
Γενική Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας

1.    Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. & Site
2.    blog Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Κ.Μ.
3.    ΤΕΕ/ΤΚΜ & Τεχνογράφημα
4.    Υπηρεσιακό Συμβούλιο υπαλλήλων Ο.Τ.Α. Νομού Θεσσαλονίκης (πλην Δήμου Θεσσαλονίκης)


ΘΕΜΑ:    Προσφυγή κατά της υπ. Αριθμ. 63/2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δέλτα, σύμφωνα με τα άρθρα 227 και  238  του Ν.3852/2010.


Με την υπ.αριθμ. 63/2012 απόφαση (που τροποποιεί την 376/2011 Αποφ.Δημοτικού Συμβουλίου), το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα  ενέκρινε τη  Ψήφιση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) .

Ο  υπόψη τροποποιημένος Ο.Ε.Υ. του Δήμου Δέλτα όπως έχει συνταχθεί:

1. Εξαρτά τη δυνατότητα κάλυψης θέσης ευθύνης  από την σχέση εργασίας, καθώς δίνει τη δυνατότητα κατάληψης θέσης ευθύνης σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) αποκλείοντας μόνιμους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα.

Συγκεκριμένα :
§Στη Δ/νση Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Συντήρησης & Διαχείρισης Οχημάτων,  θέση ευθύνης  δεν μπορούν να καταλάβουν π.χ. οι ειδικότητες ΠΕ Μηχανολόγων αν είναι μόνιμοι υπάλληλοι ενώ μπορούν αν είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου  (Ι.Δ.Α.Χ.).
§Ομοίως και για το Τμήμα Αποκομιδής & Ανακύκλωσης, Τμήμα Διαχείρισης και Συντήρησης οχημάτων και Τμήμα Περιβάλλοντος.
§Στη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών , τη θέση ευθύνης  δεν μπορούν να καταλάβουν π.χ. οι ειδικότητες ΠΕ Μηχανολόγων αν είναι μόνιμοι υπάλληλοι ενώ μπορούν αν είναι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.).
§Ομοίως και για το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών

2. Δημιουργεί διακρίσεις και ανισότητες μεταξύ των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ καθώς αποκλείει την κατηγορία ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  (κάθε ειδικότητας) από ορισμένα Τμήματα και  αποκλείει συγκεκριμένες  ειδικότητες του κλάδου ΠΕ Μηχανικών από τις Δ/νσεις.

Συγκεκριμένα:
§Στο Τμήμα Καθαριότητας & Πρασίνου μπορούν να καταλάβουν τη θέση ευθύνης οι ειδικότητες ΠΕ Γεωτεχνικών, ΠΕ Γεωπόνων, ΔΕ Εποπτών καθαριότητας, ΔΕ Οδηγών, αποκλείονται όμως όλες οι ειδικότητες της κατηγορίας ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ .
§Στο Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων & Ανακύκλωσης μπορούν μεταξύ άλλων, να καταλάβουν τη θέση ευθύνης οι ειδικότητες ΠΕ Γεωτεχνικών, ΠΕ Γεωπόνων, ΤΕ Τεχνολόγων Τροφίμων, ΔΕ Εποπτών καθαριότητας, ΔΕ Οδηγών, αποκλείονται όμως  από την κατηγορία ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ οι ειδικότητες των ΠΕ Τοπογράφων Μηχανικών και  ΠΕ  Αρχιτεκτόνων.

Σχετικά με το πρώτο (1ο) θέμα σας ενημερώνουμε ότι:
Με τη δυνατότητα που δίνει ο συγκεκριμένος Ο.Ε.Υ. για την κάλυψη θέσεων ευθύνης από υπαλλήλους ΠΕ ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, αποκλείοντας μόνιμους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα, επιφυλάσσει άνιση μεταχείριση σε υπαλλήλους της ίδιας ειδικότητας με διαφορετική σχέση εργασίας, με το παράδοξο να αποκλείονται από την κατάληψη θέσεων ευθύνης οι μόνιμοι υπάλληλοι.
Η επιλεκτική κάλυψη θέσεων ευθύνης  από  την ίδια κατηγορία εκπαίδευσης, αποτελεί άνιση μεταχείριση μεταξύ ίσων καταστάσεων και παραβιάζει τη συνταγματική ισχύ της ισότητας (άρθρο 4 του συντάγματος), καθώς   πρέπει όλοι οι υπάλληλοι κατηγορίας Π.Ε  να έχουν  ίδιες και ίσες ευκαιρίες για την κάλυψη θέσης Προϊσταμένων, εφόσον με το επίπεδο σπουδών σαφώς δικαιούνται.

Σχετικά με το δεύτερο (2ο) θέμα σας ενημερώνουμε ότι :

Πρέπει να αρθούν οι ανισότητες και οι διακρίσεις μεταξύ υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ, ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες για την κάλυψη θέσεων ευθύνης, εφόσον με το επίπεδο σπουδών τους σαφώς δικαιούνται και καθώς δεν τίθενται περιορισμοί γνωστικού αντικειμένου.
 Με τον αποκλεισμό υπαλλήλων της κατηγορίας ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ εν γένει ή συγκεκριμένων ειδικοτήτων της κατηγορίας ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, στερείται η δυνατότητα σε επιστημονικό προσωπικό να καταλάβει θέσεις ευθύνης που, λόγω επιπέδου σπουδών και γνωστικού αντικειμένου, σαφώς δικαιούται, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματική αρχή της ισότητας (άρθρο 4 του Συντάγματος), πολλώ δε μάλλον όταν η δυνατότητα αυτή δίνεται σε υπαλλήλους της κατηγορίας ΤΕ ή και ΔΕ.

Έχοντας δικαίωμα και έννομο συμφέρον, ως πρωτοβάθμια συνδικαλιστική ένωση χιλίων εξακοσίων (1600) διπλωματούχων μηχανικών στην Κεντρική Μακεδονία και ως ο φορέας που εκπροσωπεί τους δώδεκα χιλιάδες Διπλωματούχους Μηχανικούς σε όλη τη χώρα για την διασφάλιση της αξιοκρατίας σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία και το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο, ζητούμε την ακύρωση  της υπ. αριθ. 63/2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου  Δέλτα.


Με εκτίμηση,
Για την ΕΜΔΥΔΑΣ
Κεντρικής Μακεδονίας

Η Γεν. Γραμματέας              H Πρόεδρος 
Λένα Φουντουλίδου          Κική Αραβίδου