Αμφίδρομη σχέση

Απογραφική Δήλωση - Υποβάλλετε οποιαδήποτε πρόταση - Πρόσβαση στο υλικό - Πληρωμή συνδρομής σε Τράπεζα

7/6/12

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011-2012


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ   ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Από  01.6.2011  έως  17.5.2012

Η περίοδος που διανύουμε σηματοδοτείται από τη μεγαλύτερη κρίση που έχει γνωρίσει η χώρα και από πρωτόγνωρες πολιτικοοικονομικές καταστάσεις . Δύο χρόνια μετά την προσφυγή της χώρας στο Δ.Ν.Τ. ζούμε την κατεδάφιση των κατακτήσεων των εργαζομένων, και την αφαίμαξη των δικαιωμάτων στην εργασία, στην ασφάλιση, στην υγεία, στην παιδεία.

Η σπατάλη, η ασυδοσία και η νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού και την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας οδήγησαν την χώρα σε αδιέξοδο. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τη βύθισαν σε βαθιά ύφεση. Έγιναν περικοπές των δημόσιων δαπανών και πλήθους κοινωνικών παροχών και ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι, τα καύσιμα και το ΦΠΑ . Όλες οι θυσίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων στο βωμό των τραπεζιτών, των αγορών, των κερδοσκόπων είναι στην ημερήσια διάταξη των κυβερνητικών μέτρων, χωρίς φυσικά να έχουν κάποιο αποτέλεσμα.

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ αρχικά και Παπαδήμου (συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) στη συνέχεια κατ’εντολή της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. ,εμπορευματοποιούν όλα τα συλλογικά αγαθά και εκποιούν το δημόσιο πλούτο σε τιμή ευκαιρίας. Στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων όλα σήμερα έχουν πλέον ανατραπεί. Για πρώτη φορά στα χρονικά η ανεργία ξεπερνάει το 21%. Τέτοια ποσοστά ανεργίας είναι δυσβάστακτα για την οικονομία και την κοινωνία.

Οι εκτεταμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό αποδιάρθρωσαν ακόμα περισσότερο το ήδη προβληματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συσσώρευσαν συνταξιούχους και υποψήφιους συνταξιούχους, χωρίς σύνταξη και χωρίς εφ’ άπαξ. Στην ήδη δυσχερή θέση που βρίσκονταν τα ασφαλιστικά Ταμεία, έδωσε το τελικό χτύπημα το κούρεμα του χρέους που κούρεψε σε ποσοστό μεγαλύτερο από 50% το αποθεματικό τους, που η ΤτΕ είχε επενδύσει σε κρατικά ομόλογα. Για το ΤΣΜΕΔΕ αυτό σημαίνει τη μετατροπή του από ένα εύρωστο και δυναμικό Ταμείο σε προβληματικό. Η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ οδήγησε στην ολοκληρωτική διάλυση του ήδη προβληματικού συστήματος υγείας, όπου από 1η Ιουνίου 2012 επιδιώκουν να εντάξουν και το ΤΣΜΕΔΕ .

Όλα αυτά οδήγησαν στο εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου με την καταβαράθρωση των δύο κομμάτων του δικομματισμού που εναλλάσσονταν τόσα χρόνια στην εξουσία, φτάνοντας τη χώρα στο αδιέξοδο και την άνοδο των αντιμνημονιακών δυνάμεων, δυστυχώς όμως και του ακραίου νεοναζιστικού σχηματισμού . Ο λαός στις εκλογές αυτές έστειλε ένα μήνυμα  και στο εσωτερικό πολιτικό σύστημα αλλά και στην  Ε.Ε.

Όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους το Ενιαίο Μισθολόγιο-βαθμολογιο οδήγησε σε πλήρη ισοπέδωση μισθών και ειδικοτήτων, με τους μηχανικούς να μετράνε τις περισσότερες απώλειες καθώς δεν λήφθηκαν υπόψη ούτε οι 5-ετείς σπουδές, ούτε οι ποινικές ευθύνες που κουβαλάμε με την υπογραφή μας και η κατάθεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος. Οι κατακτήσεις μας που καταδείκνυαν τη διαφοροποίηση μας από τους άλλους κλάδους ( 6%ο ,7 %ο ,εκτός έδρας) δεν υπάρχουν πια.

Το πάγωμα των προσλήψεων με την επιβολή του μέτρου 10:1, οι εφεδρείες, το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης,  οδήγησαν στην περαιτέρω υποβάθμιση των τεχνικών υπηρεσιών, που ήδη ήταν εξαιρετικά υποστελεχωμένες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία των υπηρεσιών να υλοποιήσουν το έργο τους.

Ο Καλλικράτης έδωσε το τελικό χτύπημα στη δημόσια διοίκηση. Η εφαρμογή του δικαιώνει απολύτως τις σοβαρές αντιρρήσεις μας καθώς επιβλήθηκε βίαια μεταφορά σωρείας αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης προς τους νέους φορείς, χωρίς αντίστοιχη μεταφορά πόρων, με συνέπεια να επικρατεί χάος στις υπηρεσίες με δυσμενείς συνέπειες στους εργαζόμενους και στους συναλλασσόμενους πολίτες και εν τέλει στην Εθνική Οικονομία και όλα αυτά εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης. Επίσης δεν ήταν έτοιμο το κράτος να προωθήσει νόμους και διατάγματα προκειμένου να μπορούν να ασκηθούν  οι νέες αρμοδιότητες από τους νεοσύστατους φορείς.

Όλη η υποβάθμιση του Δημοσίου Τομέα με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, που τη βλέπαμε τα τελευταία χρόνια να γίνεται σταδιακά, τώρα έγινε δυναμικά με την ψήφιση πληθώρας νόμων πχ  ελεγκτές δόμησης , νέος ΓΟΚ. Και φυσικά δε θα σταματήσει εκεί.  Προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν ΑΕ του δημοσίου (Εγνατία, Κτηματολόγιο) αφού πρώτα έχουν μεταφέρει σε αυτές πληθώρα αντικειμένου από τις αντίστοιχες τεχνικές υπηρεσίες του Δημοσίου.

Συνάδελφοι,

Η σημερινή Γ.Σ. πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού της Ένωσης και παρουσιάζουμε το συνολικό έργο που παράχθηκε από το Δ.Σ.. Διευκρινίζουμε όμως ότι σήμερα καλείστε να εγκρίνετε τον απολογισμό δράσης του Δ.Σ. από την ημερομηνία ανάδειξης  του προεδρείου μέχρι σήμερα αλλά και να ορίσουμε ημερομηνία εκλογών.

Η συνέλευση αυτή έπρεπε να γίνει το Φεβρουάριο σύμφωνα με το καταστατικό αλλά όπως έχουμε ήδη ενημερώσει σε προηγούμενες ΓΣ υπήρχε η σύσταση από την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ να καθυστερήσει λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Επιπλέον, έπρεπε να προηγηθεί η καταστατική ΓΣ για να τροποποιηθούν τα άρθρα του καταστατικού ώστε να εναρμονίζεται με το καταστατικό της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ . Η ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΜ ήταν πρωτοπόρα σε αυτή τη διαδικασία καθώς έγκαιρα προχώρησε στην καταστατική ΓΣ (πρώτη σε όλη την Ελλάδα) αλλά και είμαστε από τις πρώτες Ενώσεις πανελλαδικά που κάνει εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

Η δράση μας βασίσθηκε στις αποφάσεις των Συνεδρίων και των Γενικών Συνελεύσεων της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ .





ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 18 τακτικές (ανά δεκαπενθήμερο) και 2 έκτακτες συνεδριάσεις του Δ.Σ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ

  • Έκτακτη  13/10/2011 αποφάσεις για την αντίδρασης του κλάδου στο νομοσχέδιο για το μισθολόγιο/βαθμολόγιο
§  Τακτική 03-11-2011
§  Καταστατική Τακτική  23-2-12

Γενικά Συμβούλια
·         30/09/2011 στην Αθήνα το Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
·         23/01/2012  κοινή συνεδρίαση Προεδρείων πρωτοβαθμίων στην Αθήνα με την  Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ και στις 24/01/2012 Γενικό Συμβούλιο της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

Συγκεντρώσεις μελών

8-12-2011 στη Δ/νση Αρχιτεκτονικού Δήμου Θεσσαλονίκης,  συνάντηση - ενημέρωση με εκπροσώπους της Δικηγορικής Εταιρείας του εργατολόγου  Αναστασίου Πετρόπουλου και συνεργατών για  προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα – εφεδρεία  και  μισθολογικά θέματα που προκύπτουν από τον Ν. 4024/2011.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Στις μέρες μας δεν πλήττονται μόνο οι μηχανικοί Δημόσιοι υπάλληλοι αλλά το σύνολο των εργαζομένων. Συμμετείχαμε σε (9) απεργίες και (7) στάσεις εργασίας που κήρυξαν οι Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ, ΤΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ και καλέσαμε τα μέλη μας στις συγκεντρώσεις, πορείες και  άλλες δράσεις (καταλήψεις κλπ) που πραγματοποιήθηκαν.

Ματαιώσαμε 10 δημοπρασίες έργων ύψους 28.295.734,00 € συνολικά.

Οργανώσαμε κατάληψη στις 18/10/11 κατάληψη της Γ.Γ. Μακεδονίας – Θράκης σε συμπαράσταση των συναδέλφων μας που δεν πληρωνόταν και στις  20/10/2011 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στους ημιυπαίθριους .

Συμμετείχαμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 17/1/12 έξω από τα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ για το επικείμενο κούρεμα των αποθεματικών του.

Συμμετείχαμε σε συγκέντρωση στις 28/2/12 στον ΟΕΚ εναντίον της διάλυσης του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας  για συμπαράσταση στους συναδέλφους. 

ΕΓΓΡΑΦΑ

o   Συμμετοχή στο 14ο Τακτικό και 4ο Καταστατικό Συνέδριο της Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. 22-24 Ιουνίου 2011.

o   Τοποθέτηση υπαλλήλων των Τεχνικών Υπηρεσιών  της πρώην κρατικής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΔΔΕ,ΔΕΣΕ,ΔΕΚΕ ) και της Δ/νσης Σχεδιασμού & Ανάπτυξης(ΔΙΣΑ) σε υπηρεσίες της (αιρετής) Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αρ.Πρωτ.: Οικ. 57 08/07/2011


o   Διευκόλυνση συμμετοχής υπαλλήλων σε Γενικές Συνελεύσεις κλαδικών συλλόγων Αρ.Πρωτ.: Οικ. 70 01/09/2011

o   Ανοικτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό, με αφορμή τα εγκαίνια της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Αρ.Πρωτ.: Οικ. 72 07/09/2011

o   Έγγραφο για την τοποθέτηση σε θέση Προϊσταμένου  του μέλους μας Γεωργίου Μόσχου, Ηλεκ/γου Μηχανικού, M.Eng., υπαλλήλου της Γενικής Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης του Α.Π.Θ. Αρ.Πρωτ.: Οικ. 73 15/09/2011
  • Έγγραφο για την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης στο Διοικητήριο Έδεσσας. Αρ.Πρωτ.: Οικ. 74 16/09/2011

o   Έγγραφο στον Περιφερειάρχη ξμε το οποίο επανερχόμαστε στο θέμα των μετακινήσεων των συναδέλφων μας από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αρ.Πρωτ.: Οικ. 81 29/09/2011

o   Έγγραφο προς τον Υπουργό Ανάπτυξης για το (Κε.Δ.Α.Κ.), στο οποίο δε πληρώνονταν οι συνάδελφοι Αρ.Πρωτ.: Οικ. 88 17/10/2011

o   Έγγραφο προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ )και τους Δημάρχους της ΚΜ για τους υπό σύνταξη ΟΕΥ αλλά και για στήριξη στο μισθολόγιο/βαθμολόγιο
           Αρ.Πρωτ.: Οικ. 96 02/11/2011

o   Παρατηρήσεις επί του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (Ο.Ε.Υ.) ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΤΑ. Αρ.Πρωτ.: Οικ. 97 4/11/2011

o   Ερώτημα προς τη Νομική Υπηρεσία του ΤΕΕ για το αν είναι νόμιμη η ανάρτηση στο διαδίκτυο  μελετών που εκπονούνται από μηχανικούς δημοσίους υπαλλήλους (θέμα που προέκυψε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων). Αρ.Πρωτ.: Οικ. 100 11/11/2011

o   Ενημερωτικό έγγραφο για την κατάθεση της βεβαίωσης για την καταβολή του 7‰ για το μήνα Οκτώβριο του 2011, στις αρμόδιες υπηρεσίες  μισθοδοσίας ώστε να  συνυπολογιστεί στις αποδοχές μας, σύμφωνα με τον Ν.4024/2011. Αρ.Πρωτ.: Οικ. 103 09/12/2011

o   Έγγραφο  για την κατάταξη υπαλλήλων  στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αρ.Πρωτ.: Οικ. 108 12/12/2011

o   Παρατηρήσεις επί του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αρ.Πρωτ.: Οικ. 1 10/1/2012

o   Έγγραφο για την διατήρηση της Τεχνικής Υποδιεύθυνσης Θεσσαλονίκης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  στο νέο οργανόγραμμα του φορέα  Αρ.Πρωτ.: Οικ. 4 19/01/2012

o   καταγγελία της ενέργειας της κυβέρνησης να καταργήσει τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης, Αρ.Πρωτ.: Οικ. 10 24/02/2012
o   παρατηρήσεις για το σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση Υπουργείων και Ν.Π.Δ.Δ.» και ειδικότερα για το άρθρο 341 το οποίο αφορά την αναδιοργάνωση των τμημάτων του Υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης Αρ.Πρωτ.: Οικ. 17 26/03/2012

o   έγγραφο για τον νέο  Ο.Ε.Υ του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά από τη συνάντηση με το σύμβουλο του Δημάρχου Αρ.Πρωτ.: Οικ. 19 29/03/2012

o   Αποζημίωση εκτός έδρας μετακινήσεων των υπαλλήλων της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Αρ.Πρωτ.: Οικ. 20 11/04/2012

o   Πρόταση προς τους Δημάρχους της ΚΜ για τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες των Τεχνικών Δ/νσεων στους νέους Ο.Ε.Υ. των Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού. Αρ.Πρωτ.: Οικ. 21 11/04/2012

o   Έγγραφο προς τον ΓΓ  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακ-Θρακης για συνάντησης για θέματα της Δ/νσης Υδάτων και τη μετακίνηση του συναδέλφου πολιτικού μηχανικού Χρήστου Μαμαρίκα  Αρ.Πρωτ.: Οικ. 22 11/04/2012

o   Έγγραφο προς τον ΓΓ  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακ-Θρακης για τη λειτουργία της Δ/νσης Υδάτων και τη μετακίνηση του συναδέλφου πολιτικού μηχανικού Χρήστου Μαμαρίκα  Αρ.Πρωτ.: Οικ. 22 11/04/2012

Στη διάρκεια αυτής της θητείας εκδοθήκαν 3 ψηφίσματα :
§  Ψήφισμα για το ΤΕΕ (σχετικά με το Νόμο για το μισθολόγιο –βαθμολόγιο) 3/11/11
§  Ψήφισμα- κάλεσμα προς το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και την προσφυγή σε εκλογές 3/11/11
§  ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ  ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (Ο.Ε.Κ.) και ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ (Ο.Ε.Ε.) 23/02/2012

Το ΔΣ πραγματοποίησε συναντήσεις τόσο με τον αναπληρωτή Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Θεσσαλονίκης για θέματα των συναδέλφων μηχανικών, όσο  και με τον σύμβουλο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Στηρίξαμε με την παρουσία μας την συμμετοχή μας ως μάρτυρες υπεράσπισης σε δικαστήρια και στα Πειθαρχικά συμβούλια πολλούς συναδέλφους μηχανικούς τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στις άλλες ΠΕ (Χαλκιδική, Πιερία, Πέλλα κλπ).

Συνάδελφοι,

Τα συνδικάτα είναι σε αναδίπλωση μετά από την επίθεση που δέχθηκαν αυτό το διάστημα από τα ΜΜΕ και από διάφορους πολιτικούς κύκλους , οι οποίοι επιχείρησαν να προσδώσουν μια αρνητική εικόνα των συνδικάτων στην κοινωνία. Βέβαια πρέπει να δούμε και τα λάθη των συνδικάτων καθώς υπήρξαν δυσλειτουργίες και στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα στη χώρα μας. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι μόνο με την ύπαρξη συγκροτημένων και συσπειρωμένων δυνάμεων μπορούμε να αποτελέσουμε ανάχωμα στη σαρωτική επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις μας.   

Είναι όμως βέβαιο ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βγει από την αναδίπλωση. Πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό και να ανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση του. Για να το επιτύχει αυτό πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς και να συσπειρώσει γύρω του ευρείες κοινωνικές δυνάμεις.

Εμείς σαν απερχόμενο ΔΣ θέλουμε να είμαστε όλοι δίπλα στο νέο ΔΣ που θα προκύψει από τις εκλογές και να το στηρίξουμε. Μόνο με την παρουσία όλων μας μπορούμε να αγωνιστούμε για να ξανακατακτήσουμε ότι τόσο βάρβαρα μας αφαίρεσαν .


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 17/05/2012

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος


Αραβίδου Κική
Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός